De Slagbank

De te vervangen slagbank was gebouwd uit een massief stuk eik (zie foto links hieronder). Bomen van die afmetingen zijn momenteel moeilijk te vinden . Er werd dan ook besloten de oude bank te vervangen door een exemplaar gebouwd uit 4 delen. Eén van de oudste nog werkende slagbanken, die uit de onderslagsmolen van Lille, is ook opgebouwd uit verschillende delen. Hierdoor is ze minder onderhevig aan vervormingen en scheuren.


De oude bank rustte op een driedelige houten fundering. Niet echt bevorderlijk voor de stabiliteit en het dempen van trillingen. Die fundering is dan eveneens vervangen door één centrale fundering van blauwe hardsteen die op de originele ondergrondse fundering werd geplaatst.  De nieuwe bank werd in eigen beheer gebouwd door Charel Verheyen. De nieuwe slagbank is tot in het kleinste detail in de werkplaats afgebouwd en samengesteld voordat de oude werd afgebroken. Foto hieronder werd gemaakt nadat de heistoel reeds werd gelicht.

Dan brak de grote dag aan, alle hens aan dek, ieder die zich vrij kon maken was aanwezig en het grove werk kon beginnen, het lichten van de heistoel en het ontmantelen van de slagbank. Het teamwerk was perfect evenals de stemming. Er werd gesleuteld en gebroken, en dan begon molenaar Kees met veel herrie de massieve ontmantelde bank in stukken te zagen en te hakken. De vuister heeft de eerste jaren weer genoeg voeding. Na een dag van hard labeur is de oude slagbank getransformeerd in een stapel gezaagd en gekloofd hout. De eerste dag van de slagbankrestauratie zat er op en de Laermolenmannen gingen vermoeid maar voldaan naar huis. Er zouden nog vele dagen en vele werken volgen alvorens de molen zijn vertrouwde hout op hout klop weer zou laten horen. Intussen was ook de nieuwe fundatiesteen van blauwe hardsteen afgeleverd. De Laermolen heeft maar een smalle toegangsdeur, heftrucks of kranen kunnen dus niet binnen dus werden de werken binnen uitgevoerd als bij de eerste bouw in de 12e eeuw? Oh, toch niet helemaal, ik zag daar een palletwagen, die hadden ze toen nog niet. Maar verder was het toch wel meest handwerk.

Hieronder nog een paar foto’s van de werken gedaan op die eerste dag.


  Voorbereiding voor het ontmantelen van de slagbank.                       Het lichten van de heistoel.                       De **chef  bereidt een culinair gerecht voor de vuister.

De voorbereiding.

De Restauratie Welkom